AKTIVITET: Premiär för ny Kitsch & Kuriosavandring – lördagen den 14 oktober

Den nya vandringen riktar in sig på den historiska utvecklingen av det som idag är St Géry- och St Catherineområdet. Allt ifrån byggandet av den första medeltida stadsmuren till övertäckandet av Senne i mitten av 1800-talet. Vi börjar på Place St Géry och tar oss via St Catherine och Béguinageområdet till kanalen där de som vill avslutar med ett glas på Brussels Beer Project (som vi också får höra lite grand om).

I sedvanlig ordning blir det ett sammelsurium av fakta och mer eller mindre viktiga anekdoter kryddat med kommentarer fråndeltagarna. Bland annat om broarna till det som en gång i tiden var St Géry-ön; varför Bryssel har tre kissande statyer; var Bryssels första hamn fanns (spoiler alert: där nu Parking 58-byggnaden ligger); varför det passar så bra att heliga Katarina gett namn till kyrkan och området; varför Vincent van Gogh bodde här 1878; vilka ekonomiska skäl som fanns för att tillåta beguinerna och hur fattig- och äldrevård organiserades och finansierades under den holländska tiden.

Vi bekantar oss med ett flertal arkitekturstilar, alltifrån hur man på 1800-talet restaurerade resterna av den första ringmuren (inte alls som den var i verkligheten!), till italo-flamländsk barock och neo-klassicism. Innan vi avslutar hinner vi också med några nya muralmålningar — varav en är baserad på ett verk av Caravaggio — som rönt mycken uppmärksamhet och polemik på hög politisk nivå.

Tomas Grönberg leder som vanligt vandringen. Denna gång assisterad av John Nixon (som på engelska kommer att berätta mer om beguinerna) och Per Engström som bott i kvarteren i många år.

Antalet deltagare är BEGRÄNSAT till 25 personer. Först till kvarn gäller! Vi bekräftar deltagande. Vänligen hör av er (tomas.gronberg@gmail.com) om ni tvingas avboka så att de på reservlisteplats får möjlighet att vara med.

ANMÄLAN: här senast den 10 oktober.

SAMLING: Kl. 14.00 på baksidan av Halles St-Géry på Place St Géry (intill den italienska restaurangen Tiramisu).

KOSTNAD: Ingenting för medlemmar i Svenska Klubben. Övriga betalar 5 €.

Välkomna!

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s